Wat is jouw WAAROM?

Wat is jouw WAAROM?

In mijn vorige blog heb ik jullie verteld over de spierrekening en waarom die zo belangrijk is. Heb je die blog nog niet gelezen? klik dan hier,

Stel, je hebt mijn vorige blog gelezen en je denkt: ‘Nou, die Sjoerd heeft gelijk’. ‘Ik ga meteen beginnen. Heerlijk! Groot gelijk! Geniet ervan! Ik denk dat iedereen van tijd tot tijd gemotiveerd is om te sporten (of om te stoppen met roken, gezonder te eten, of minder tv te kijken). De uitdaging is alleen om dat constant te blijven en dat is lastig.

Om daarbij te helpen denk ik dat er een aantal zaken van belang zijn, namelijk de volgende:

  1. Dankbaarheid: Vaak zijn mensen zich niet bewust van hoe bevoorrecht ze zijn. De meeste lezers van deze blog zullen bijvoorbeeld beide armen en benen nog hebben. Enorm fijn toch! Gebruik ze alsjeblieft zo veel mogelijk! Er zullen namelijk ook mensen zijn die heel veel over hebben voor de luxe die wij als normaal beschouwen.
  2. Mindset: Deze gaat een beetje hand in hand met dankbaarheid. Vertel jezelf niet dat je MOET sporten, want dan sport je vanuit wilskracht en wilskracht is een hele sterke maar tegelijkertijd ook (on)uitputtelijke bron. Vertel jezelf liever dat je MAG en KAN sporten, dan is het meer vanuit een soort dankbaarheid en er is nog nooit iemand te dankbaar geweest.
  3. De keuze om niet te hoeven kiezen/routine: Als er geen keuze is hoef je jezelf er ook niet druk om te maken. Prik vaste momenten in de week en maak geen uitzondering! Je twijfelt ook niet of je wel moet gaan werken vandaag of niet, je doet het gewoon. Hetzelfde geld voor sporten: Plannen en gaan!
  4. Je sociale omgeving; Omring jezelf met mensen die met dezelfde uitdagingen zitten als jij en help elkaar op een positieve, opbouwende manier. Of misschien ken je al mensen die ‘zijn waar jij wilt zijn’. Omring jezelf ermee want je neemt het positieve gedrag onbewust over. Hou elkaar daarnaast verantwoordelijk: ‘ik heb je gemist, waar was je?” of: “geen vervoer, ik pik je wel even op”.
  5. Vind je ‘waarom’: Ik heb in mijn vorige blog een grote waarom gegeven en in deze blog een aantal middelen die kunnen helpen. Maar het allerbelangrijkste is: “vind iets wat jou triggerd en motiveert’, ‘maak het persoonlijk’ en ‘zoek iets wat jou verantwoordelijk houdt’.

Ik hoop dat bovenstaande punten je verder helpen, niet op de momenten dat het makkelijk gaat, maar juist op de dagen dat het moeizaam gaat en dat je wil stoppen/op wil geven/niet wil gaan! Je doet het uiteindelijk voor jezelf!

Succes en sportieve groet,
Sjoerd de Jong
Fysiotherapeut

Reactie plaatsen